Hovory o T. G. Masarykovi a dnešní době

16. 03. 2017 23:23:06
"Vraťme se k odkazu Masaryka". Tak často zmiňované v naší vlasti. Všichni oceňujeme našeho prvního prezidenta a nikdo nepochybuje o jeho roli při vzniku Československa. Pojďme si uvést několik jeho idejí.

Necítím se býti znalým práce, myšlenek a odkazu Masaryka a ani nemám v úvahu o výše zmíněných polemizovat. Důvodem napsání tohoto článku je čirá náhoda, kdy se mi dostala do rukou kniha Hovory s T. G. Masarykem od Karla Čapka, a kdy se mi jeví jeho "idee" příznačné i pro naši dobu.

Při jejím čtení si uvědomuji, že o jeho idejích víme pramálo. Více mě tedy udivuje, že tolik elit, politiků a dalších "veřejných" osob se k prezidentu Masarykovi odkazuje. Přitom bychom měli potíž napočítat na prstech jedné ruky podobně hluboce smýšlejících veřejně činných osob.

Dovolte mi tedy zde uvést několik citací z dané knihy.

"Naše hrdost, naše výchova nesmí spočívat na lži. A pak: ani svou vlastní historii jsme nemohli správně poznat, dokud jsme klopýtali o vymyšlenou minulost. Tož to se mně rozumělo samo sebou." (str. 65) Zamysleti by se měla nejen naše vláda a její nový úřad, ale všichni ti, kteří se snaží přetvořit pravdu na lež a lež na pravdu. Hůře pak minulost vykopat, převrátit a opět zakopat (od Benešových dekretů až po transformaci naší ekonomiky v 90. letech).

"... musím trpělivě dokazovat, že jeho cesta je z těch a těch důvodů chybná." (str. 70) V tomto vidím rozdíl mezi demokraticky smýšlejícím člověkem a nedemokraticky smýšlejícím člověkem. Na dnešní politické scéně establishmentu "západu" bychom jednoduše našli celou řadu příkladů.

"V rovnost - rovnost naprostou - nevěřím, ve hvězdách ani v lidech není rovnosti. Vždycky byli a budou jednotlivci, kteří svým nadáním a nekontrolovatelným shlukem okolností víc dovedou a víc dosáhnou; vždycky bude hierarchie mezi lidmi. Ale hierarchie znamená pořádek, organizaci, kázeň, vedení a poslouchání, nikoli vykořisťování člověka člověkem." (str. 76) Co by mi na to řekli ministři pro lidská práva a rovné příležitosti, práce a sociálních věcí či evropský veřejný ochránce práv?

"Každá revize víry a programu bolí; ale bez té bolesti by nebylo vývoje." (str. 77) A proto víme, že se elita evropské unie i naše levicová vláda nikam nevyvinou. Oprava: vyvinou dále hlouběji, hlubší integraci to chce, stejně jako vícerychlostní unii.

"Socialism byl dán industrializací, nahromaděním dělníků, zástupu lidí stejného kabátu a stejných potřeb pod jednou střechou fabriky." (str. 85) Před pár lety jsem si říkal, co Vám socialistům (současné vládě, odborům a podobným) zbyde v dnešní ekonomice služeb. A hle!, ono jste si poradili, nějak to umíte nám ukrajovat svobodu, brát a přerozdělovat peníze a doslova otravovat každodenní život dále.

"Růst na zdravém vzduchu a v sluníčku, rozumně jíst a pít, žít mravně, pracovat svaly a srdcem, mozkem, mít starosti, mít cíl - to je celý recept makrobiotiky. A neztratit živý zájem: protože zájem, to je právě život sám, bez zájmu a bez lásky není života." (str. 124) Ptám se každým dnem, kde se vynořilo vegetariánství, veganství, vitariánství, bezlepková dieta, Dukanova dieta, krabičková dieta, paleolitická dieta, Breussova dieta, proteinová dieta, Mayrova dieta, biopotraviny, atd. Ani si nejsem jistý, jestli jsem vše napsal správně, a co co znamená. (*Nejvtipnější však jsou kontroly bezpečnosti práce v naší kanceláři - kontrola teploty a světla - buď jsem se zbláznil já a nebo jsou tu opět komunisti v novém kabátě.)

"... pravda je to, co bezpečně a kriticky víme, co je skutečnost uvědomělá. To je to celé: to, co víme, vědět bezpečně a s jistotou, aspoň s veškerou jistotou té doby dosažitelnou." (str. 133) Snad naše nové Centrum pro potírání dezinformací tento citát nenajde (nebo si snad nepřečte knihu od Karla Čapka) a nedá si to jako motto pod název svého úřadu s odkazem na našeho tatíčka Masaryka. Tomu by už uvěřili všichni!

"Kritika druhých a kritika ustavičná, ta veliká součinnost v hledání pravdy je také jedna ze záruk našeho poznání... to je noetická jistota, že se postupem věků budeme pravdě víc a víc blížit." (str. 134) Obávám se nepochopení této citace ze strany Ministerstva životního prostředí ČR a Mezivládního panelu pro změny klimatu. Oni už pravdu vlastně našli...

"Ježíš to řekl pěkně: miluj bližního svého jako sebe samého; tedy starej se o sebe, važ si sebe, buď k sobě upřímný a opravdový a neobtěžuj druhé. Buď stále na stráži, dávej pozor, buď činný, odhodlaný, měj kuráž a neutíkej před odpovědností." (str. 170) Vložil bych tyto věty do preambule příručky pro tzv. uprchlíky. Nesmíme však zapomenout nechat si je přečíst Evropskou komisí, Evropskou radou, Evropským parlamentem (Poslanecký klub Evropské lidové strany, Skupina progresivní aliance socialistů a demokratů a Evropská sjednocená levice a Severská zelená levice - snad jsem na nikoho nezapomněl).

Přibližně jsem v polovině zmíněné knihy a pevně věřím ve více zajímavých myšlenek aplikovatelných v dnešní době.

Autor: Radek Ketzl | čtvrtek 16.3.2017 23:23 | karma článku: 8.95 | přečteno: 226x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 24.35 | Přečteno: 452 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 45 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1228

Podnikatel

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...