Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Václav Klaus a jeho krátká obhajoba

Proč jsem začal číst a zajímat se o Václava Klause? Proč stále čtu a nejspíše i budu číst dále dílo Václava Klause a jeho institutu?

Zprvopočátku jsem se začal zajímat o Klausovi názory právě na základě kritiky, která i teď neupadá především z médií, levicově zaměřených politiků a ostatních.

Tento článek píši z důvodu položení otázky především jeho odpůrcům, kteří budou psát negativní komentáře pod tímto článkem, zda opravdu mají relevantní argumenty pro odsouzení pana Klause a ne jednoduché a kategorické papouškování věčných kritiků. Upozorňuji, že výlučně píši o jeho pracovní (tedy politické) stránce, ne osobní, jelikož pana Klause osobně neznám. Nebudu zde rozebírat jednotlivá prohlášení či rozhodnutí, každé z nich by potřeboval svůj delší komentář. Dovolím si tedy spíše se zamyslet na podstatou kritiky a přesvědčení pana Klause, jak tomu rozumím já.

Začnu tím nejdůležitějším, čím si mě Klausovi myšlenky dostaly - svoboda jedince. Na politické půdě bych těžko hledal osobu, která tak obhajuje svobodu jedince/občana před jinými zájmy. Obhajuje racionální chování občanů a hlavně - věří v jejich racionální chování a jejich rozhodnutí. U Václava Klause, dle svého přesvědčení, nikdy nevypadalo, že by měl v plánu snažit se uměle upravovat dané chování a rozhodování občanů či, jak to dělají vrcholní politici dnes "konání dobra pro nás občany, poněvadž oni to vědí lépe, co je pro nás lepší".

Z jeho politické aktivity, komentářů, projevů, textů a knih je zřetelný důraz veden na snížení role státu a přenechání více svobody a s ní zodpovědnosti na občany daného státu. Brání stát (přirozeně utvořeného národu) fungujícího ve svobodném prostředí jako garanci bohatství dané společnosti a bezpečí.

Důležité si je všimnout volný trh = bohatství společnosti. Stačí se podívat do historie a povšimnout si, že socialismus či jakékoli jiné státní zřízení s velkou akumulací moci v rukou státu nevede k prosperitě dané země a tedy jejich občanů. Podívejme se na Německo po 2. světové válce, kdy Erhard (Ministr hospodářství) zrušil všechny nařízení, které zdědil po Třetí říši (regulace cen, obchodní bariéry, atd.). Dále USA a Ronald Reagan (80. léta), Velká Británie a M. Thatcherová (od roku 1979), Česká republika (90. léta) a mohli bychom pokračovat.

Dalším důležitým prvkem náklonosti ke Klausovi beru srozumitelnost názorů, jejich konzistentnost a racionalitu. Porovnejte si vyjadřování nejen dnešních a minulých vrcholných politiků, ale i osob veřejného života (Halík, Bělohradský a další). V jejich řeči vždy uvidíte snahu o zvýšení moci ve svých rukou nebo jakési pokusy o ovlivňování našich životů. U Klause si tohoto všimnout nemůžeme.

Příčina a důsledek. Pan Klaus jako jeden z mála neustoupí tlaku médiím a jiným zájmovým skupinám, kteří se snaží řešit nějaké nedostatky ve společnosti. Ať mluvíme o platu učitelů, platu doktorů, zdravotních nákladech, ceny plynu a elektřiny, mzdy v Česku, migrační vlna, globální oteplování způsobené člověkem, intervence ČNB, atd. Zmíněné problémy a témata jsou pouze důsledky určitého nastaveného systému, to znamená, že snažení se "vyřešit" působením na tyto důsledky ze všech stran místo hledání jejich příčin, v tom vidím další silnou stránku pana Klause, který vždy analyzuje příčiny.

Pro obhajobu svobodu občanů a deregulovaného hospodářství (volného trhu bez vlivu státu) je přece podmínkou přenechání moci v rukou občanů, to znamená, že osoba, která toto obhajuje, se daných nároků na moc a ovlivňování našich životů VZDÁVÁ a nemá zájem je akumulovat pro sebe. Nevěřím tedy konspiračním teoriím o zlodějně, krádežích a dalších pana Klause. Pokud by byl takový miliardář, proč by nadále každodenně pracoval a snažil se obhajovat nás občany před socialistickými hrami s naší společností. Tyto tvrzení jsou nesmyslná.

Věřím, že následující tvrzení vyvolá nevole v diskuzi, ale - Václav Klaus je podle mého názoru jeden z největších českých (československých) politických osobností. Ať už je diskreditován již od 90. let těmi, kterým právě zabránil se dostat k moci a ji akumulovat k nevýhodě nás občanů, věřím, že veřejná diskuze o Klausových činech a názorech by měla být vedena na vyšší úrovni než nadávkách a kategorické kritice bez argumentů.

T. G. Masaryk, který o sobě řekl, že je většinou pro socialism, občas pro marxism, tvrdí, že podmínkou fungování demokracie je úcta k druhým (dokonce to nazval láska ke spoluobčanům) i přes odlišné názory a diskuze založená na racionálních argumentech.

 

 

 

 

 

 

Autor: Radek Ketzl | čtvrtek 6.4.2017 10:40 | karma článku: 31,03 | přečteno: 998x
  • Další články autora

Radek Ketzl

Bez voleb a s koncentráky v Německu

Již před březnem 2020 jsme nežili ve svobodné společnosti. Můžeme říci, že jistá míra totalita byla i před tím. Politici však využili koronavirus ve svůj prospěch a náš život nabral jiný rozměr.

18.2.2021 v 12:39 | Karma: 19,33 | Přečteno: 474x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Napsal jsem Babišovi prosbu

Zoufalství se o mě pokouší. Zavřou nás znovu? Na jak dlouho? Budeme mít na provozní náklady? Budeme mít na splátky úvěru? Budeme mít na to, abychom nahradili rozbitou postel, světlo v hotelovém pokoji?

14.12.2020 v 11:59 | Karma: 19,60 | Přečteno: 876x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Podařilo se jim to

Našli si důvod, kterým nás začali ovládat. Někteří jsou obětní beránci, někteří (jako Hamáček a spol.) to dělají za jediným cílem, ovládnout nás.

10.12.2020 v 11:00 | Karma: 27,62 | Přečteno: 841x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

S Covidem k totalitě

Cesta k totalitě vydlážděná jak jinak než dobrými skutky našich hodných a tvrdě pracujících vládních představitelů. Za přikyvování občanů a médií.

23.10.2020 v 10:21 | Karma: 16,48 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Nejsem majetkem státu!

A přesto mám pořád pocit, že někde v Katastru občanů ČR mám v kolonce Vlastnické právo napsáno "Stát (Vlády) ČR".

4.2.2020 v 13:54 | Karma: 33,52 | Přečteno: 1138x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Za znásilnění a pokus o vraždu patnáctileté dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

OBRAZEM: Jako kolonie na Marsu. Prach ze Sahary zbarvil Athény do oranžova

24. dubna 2024  12:07

Obloha nad jižním Řeckem se zbarvila do oranžova. Akropoli a další athénské památky zahalila v...

Policie rozbila gang falešných bankéřů. Volali z Ukrajiny, obrali stovky důvěřivců

24. dubna 2024  12:03

Královéhradečtí policisté rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí podvody tzv....

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1228x
Podnikatel

 

Seznam rubrik