Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Der Spiegel und die Türkei

Jednou za čas si otevřu Der Spiegel International (online), abych se přesvědčil, že se v Německu nic moc nezměnilo. Tak sdílím své poznatky.

Název článku je "Bizarní chování turecko-německých voličů". První náznak naděje, že by někdo pochopil, že je to s tou integrací jinak než je to předkládáno.

Nadcházející odstavce již naději rychle střída opět zoufalost.

Autor článku Hasnain Kazim začíná s podivem nad rozhodnutím této části Turků žijících v Německu, kteří hlasovali pro zavedení prezidentského režimu v Turecku, tedy posilování autokracie. Vzápětí se nechápavě svěřuje, že dostává spousty dopisů, kde je obviňován z "just trying to please the Germans" při kritice Erdogana, a kdy se ti dopisovatelé necítí jako Němci, ale jako Turci žijící v Německu.

Dále výrazně autor turecko-německým občanům vnucuje, jak by se měli bránit ostatním občanům Německa, které je diskriminují. Jak by měli silně říci, že jsou Němci, mají rádi Německo a i s jejími nedostatky chtějí přispívat německé společnosti, jejichž jsou součástí. Zajímavé nepochopení a opět nepřijetí odlišného názoru - ti lidé se prostě nechtějí stát Němci, oni se vždy budou cítit Turky i přesto, že se v Německu narodili.

Snad neuvěřitelným výrokem  je, že "spousty turecko-německých občanů mi řeklo, že volilo pro prezidentský systém, protože s nimi bylo v Německu špatně zacházeno" Autor dodává "Jejich argumenty stojí za to poslouchat. Nedostatek kultury v Německu, která pravdivě vítá imigranty přispěla k situaci, v které lidé strávili celý svůj život a narodili se v Německu, se stále cítí býti cizinci. A jako státu by nás toto mělo vést k zamyšlení se nad novými způsoby integrace lidí." A na tomto základě se voliči rozhodli hlasovat pro autokratický režim Erdogana. Dává Vám to smysl? Nevím v jaké jiné zemi by se měli cítit více vítáni než v Německu, nebo jaká jiná země by měla štědřejší imigrační politiku. Pokud by tedy byli tak nespokojeni v Německu a navíc se snažili podporovat Erdogana (tedy se jim líbí jeho politika i daná situace v Turecku), proč neemigrují do Turecka? Alespoň nerozumím, proč by občané Německa měli být zodpovědní za "zájmy" odlišných kultur a pořád v sobě hledat nějaké chyby.

V dalším odstavci Der Spiegel ukazuje tu pravou "demokratickou" tvář voleb a ukazuje prstem na ty, kteří volili "ANO" a upozorňuje, že se budou muset zpovídat za své rozhodnutí v budoucnu. Na konci odstavce nepochopitelně (avšak notoricky) osočuje jedinou pravicovou stranu AfD následovně. "Navzdory tomu, někteří se snaží sebrat odvahu pro pochopení voličů, kteří hlasovali "ANO", způsobem, kterým by nikdy nemohli přijít na kloub straně jako AfD."

V předposledním odstavci autor vzývá otázku, jak je možné, že členové demokratické společnosti (členové - Turko-Němci, demokratické společnosti - německé), kteří si přejí být její součástí, a kteří umí korektně kritizovat extrémní pravici (domnívám se, že autor myslí AfD), ale ve stejné chvíli jsou schopní vyhovět islamistickému autokratovi a vrazit lidem v Turecku nůž do zad. Přijde mi, že v tom má Kazim guláš - nepochopení jiných kultur, národností, zájmů, poslání, náboženství, atd. Prostě nejsme globální občané planety. Navíc, neřekl bych, že je Německo demokratická společnost (jejich vysoká úroveň korektnos, že Turko-Němci chtějí být její součástí (chtějí jí dominovat), že umí kritizovat extrémní pravici (není podivu, že kritizují AfD, která chce evropskou kulturu a ne islámskou), a to, že vyhoví Erdoganovi, svědčí o tom výše zmíněným.

Protestování za určitou zemi v jiné zemi a vytváření v této jiné zemi nepokoje, a že "jiná" země to toleruje? No, dovedete si představit, že Vy jako Čech organizujete v Turecku protestní/podporující akci na jejich hlavním náměstí za českou vládu/prezidenta, a ještě nadáváte na Turky, že jste celý svůj život strávili v prostředí pro špatnou integraci?

Postupně realita se vyplavuje na povrch a zjišťujeme, že i přes celá desetiletí se turečtí gastarbaitři a jejich děti s evropským sociálním a kulturním prostředí nezžili. Jejich kultura a jejich zvyky jsou pro ně hodnotnější než naše. Zažíváme destrukci západu v přímém přenosu. Snad se ti naši politici probudí!

Poznámka na konec. Včera jsem zhlédl politickou debatu v pořadu Maybrit Illner vysílanou na německé ZDF (z 4. června 2015). Debata byla na téma "Jednota Evropy v ohrožení". Začali rozebírat finanční injekce do Řecka a přítomný Richard Sulík (strana Sloboda a Solidarita zo Slovenska) se jednoznačně ohradil proti smysluplnosti daných finančních injekcí a vznesl do vzduchu řečnickou otázku, kdo v podstatě zaplatí neúnosné a narůstající dluhy, které státy mají. Na to se ohradila historička/politička paní Ulrike Guerot (European Democracy Lab), která řekla, že v historii se státní dluhy škrtají při revolucích a válkách!!! To naše média nezachytí, ale hasiči zachraňující kočičku ze stromu ano! To už se mi zastavil dech.

Jestli takoví politici a jejich názory jsou tu ve většině a většinová populace jednotlivých států je akceptuje, Evropo sbohem!

Autor: Radek Ketzl | středa 19.4.2017 19:37 | karma článku: 36,79 | přečteno: 1474x
  • Další články autora

Radek Ketzl

Bez voleb a s koncentráky v Německu

Již před březnem 2020 jsme nežili ve svobodné společnosti. Můžeme říci, že jistá míra totalita byla i před tím. Politici však využili koronavirus ve svůj prospěch a náš život nabral jiný rozměr.

18.2.2021 v 12:39 | Karma: 19,33 | Přečteno: 474x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Napsal jsem Babišovi prosbu

Zoufalství se o mě pokouší. Zavřou nás znovu? Na jak dlouho? Budeme mít na provozní náklady? Budeme mít na splátky úvěru? Budeme mít na to, abychom nahradili rozbitou postel, světlo v hotelovém pokoji?

14.12.2020 v 11:59 | Karma: 19,60 | Přečteno: 876x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Podařilo se jim to

Našli si důvod, kterým nás začali ovládat. Někteří jsou obětní beránci, někteří (jako Hamáček a spol.) to dělají za jediným cílem, ovládnout nás.

10.12.2020 v 11:00 | Karma: 27,62 | Přečteno: 841x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

S Covidem k totalitě

Cesta k totalitě vydlážděná jak jinak než dobrými skutky našich hodných a tvrdě pracujících vládních představitelů. Za přikyvování občanů a médií.

23.10.2020 v 10:21 | Karma: 16,48 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Nejsem majetkem státu!

A přesto mám pořád pocit, že někde v Katastru občanů ČR mám v kolonce Vlastnické právo napsáno "Stát (Vlády) ČR".

4.2.2020 v 13:54 | Karma: 33,52 | Přečteno: 1138x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1228x
Podnikatel

 

Seznam rubrik