Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co pro Vás znamená "svoboda"?

Svoboda sem, svoboda tam... Se slovy solidarita a demokracie jde asi o nejpoužívanější slovo ve veřejném prostoru médií, politiků a intelektuálů.

V ročníku na MBA, které momentálně studuji, nás je celkem 24 studentů. Velmi mezinárodní složení - od Indonésie, přes Čínu, Ázerbájdžán, Irák, Slovensko, Německo, Francie, USA, až po Mexiko a Chile. Je tedy vždy zajímavé poslouchat příběhy, jiné kultury, jejich návyky a názory. S některými jsem však v nesouhlasu. Níže zmíním pár příhod, které mě stále nutí přemýšlet o významu svobody, o přístupu k ní, o tom, jak je limitována, jak ji vnímají ostatní. Tím, jak je svoboda vnímána ostatními a protlačována, je odebírána nám, postupně, nepřímo.

Během dvou předmětů jsme měli různé diskuze založené na námi vybraném tématu. Mezi tématy byly i momentálně veřejně probírané jako "žhavá témata".

Asi nejžhavější bylo "Negativní rozhodnutí Trumpa o nepřistoupení na Paris Accord". V podstatě 98 % lidí v dané místnosti souhlasilo s prezentujícím o špatnosti daného rozhodnutí. Z diskuze vyplynulo, že bychom se měli chovat "jako dospělí". Celkem to bylo bez vážných argumentů jako předem jasně daná věc. Mezi dalšími byl "Zákaz kouření v restauračních zařízeních". Uzavřeno to bylo tím, že je to lepší pro společnost a podnikatelé si na to postupem času zvyknou, i ti nekuřáci, kteří si myslí, že jde o narušení soukromého vlastnictví.

Mezi řečí mně však překvapily silnější výroky. Asi nejsilnější byl, že při volbách by občané měli být testování, zda dostatečně rozumí politice a jsou tak hodni jít volit. Další spolužačka mě informovala o tom, že nacionalismus (ve významu dnešních evropských elit) a patriotismus způsobuje války a proto je nutné je limitovat. Stejně tak jako bezhotovostní transakce - hotové peníze by se prý měly zrušit, aby se nedalo prostoru pro korupci, to ji prý vyléčí. Jeden spolužák s Francie zase věří, že chyba špatné politiky je v těch špatných lidech, kteří tam jsou, a že tam musí přijít poctivý člověk, který bude pro lidi. Kolega z Iráku si trochu postěžoval, že prý nedostal práci před 5 lety, kdy ho ředitel společnosti odmítl vzít na danou pozici na základě jeho původu, který nebyl vhodný pro danou práci. Jeden spolužák z Německa zase výrazně oznámil, že musíme být solidární s imigranty, že jsme na to dost bohatí, abychom se podělili. Můj šéf v práci (pochází z Rakouska) opakuje, že máme v práci mixovat více národností, že je to lepší. Kolegyně (Němka) mi řekla, že nerozumí, jak je možné, že doktor z Bulharska není stejně kvalifikovaný jako z Německa. Jednomu spolužákovi (Američan) jsem řekl: "Kéž by se projekt EU rozpadl a zůstalo by něco jako EHS". Jeho reakce byla: "Proč by jsi to rušil, když můžeme takto svobodně cestovat?!".

Je to jen výčet pár věcí, které mě pořád přivádí k otázce významu svoboda (nechci se snažit vyvracet jednotlivá tvrzení v tomto článku, i když s nimi nesouhlasím). Samozřejmě, každá je subjektivní a je těžko definovatelná. Pamatuji si jednu definici - "Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého".

Na základě čeho považujeme naši svobodu? Řekl bych na zkušenosti nebo historii společnosti. Zažili jsme nedávno totalitní režim, bez svobody a volného trhu. Nejen, že jsme nemohli svobodně cestovat, ale nebyly občanská práva, podnikání, soukromé vlastnictví, nic z toho neexistovalo, osobní aktivita byla vymazána. Místo toho jsme zde měli centrální administrativu, která věděla, co je pro občany dobré a co ne. Co se bude vyrábět, za kolik, v jakém množství a kvalitě, a co budou občané spotřebovávat, za kolik, v jakém množství a kvalitě. Nešlo o nic jiného než o regulace, neefektivitu, přerozdělování, zájem vyššího dobra pro společnost, rovnost nad rovnost, atd..

Svoboda buď je a nebo není. Svoboda a volný obchod jdou spolu paralelně, jeden vedle druhého, které není možné oddělit. Svoboda je odpovědnost za naše životy, za životy naší rodiny, blízkých, kamarádů a nejbližšího okolí. Proč o ní tedy přicházíme, proč se nepoučujeme o omezování svobody z naší historie? Velmi se mi líbí Friedmenovo pojetí socialismu - kdy používá sloveso "force" nutit. V socialismu nás totiž vláda nutí k chování, které je proti našemu osobnímu zájmu, je to vynucování jisté činnosti. Opět máme v Evropě kolektivismus jako nejvyšší zájem.

Ptám se tedy, co pro Vás znamená "SVOBODA" a je podle Vás v ohrožení? Nebo s EU a USA historie skončila a jsme "v bezpečí".

 

 

Autor: Radek Ketzl | středa 21.6.2017 17:20 | karma článku: 14,97 | přečteno: 433x
  • Další články autora

Radek Ketzl

Bez voleb a s koncentráky v Německu

Již před březnem 2020 jsme nežili ve svobodné společnosti. Můžeme říci, že jistá míra totalita byla i před tím. Politici však využili koronavirus ve svůj prospěch a náš život nabral jiný rozměr.

18.2.2021 v 12:39 | Karma: 19,33 | Přečteno: 474x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Napsal jsem Babišovi prosbu

Zoufalství se o mě pokouší. Zavřou nás znovu? Na jak dlouho? Budeme mít na provozní náklady? Budeme mít na splátky úvěru? Budeme mít na to, abychom nahradili rozbitou postel, světlo v hotelovém pokoji?

14.12.2020 v 11:59 | Karma: 19,60 | Přečteno: 876x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Podařilo se jim to

Našli si důvod, kterým nás začali ovládat. Někteří jsou obětní beránci, někteří (jako Hamáček a spol.) to dělají za jediným cílem, ovládnout nás.

10.12.2020 v 11:00 | Karma: 27,62 | Přečteno: 841x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

S Covidem k totalitě

Cesta k totalitě vydlážděná jak jinak než dobrými skutky našich hodných a tvrdě pracujících vládních představitelů. Za přikyvování občanů a médií.

23.10.2020 v 10:21 | Karma: 16,48 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Nejsem majetkem státu!

A přesto mám pořád pocit, že někde v Katastru občanů ČR mám v kolonce Vlastnické právo napsáno "Stát (Vlády) ČR".

4.2.2020 v 13:54 | Karma: 33,52 | Přečteno: 1138x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:18

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1228x
Podnikatel

 

Seznam rubrik