Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Centrální plánování a jiné události tohoto týdne

Všechna velká moudra společnosti byla již napsána. Základ, rámec a události se opakují, proto bychom se měli poučit z historie. Ale my ne a ne.

F. A. Hayek krásně popisuje ve své knize Road to Serfdom (1944) hlavní rozdíl mezi svobodou jednotlivce a kolektivistickým myšlením. Kolektivismus, socialismus, fašismus, atd. jsou založené na plánování cílů. Jedná se o přesvědčení člověka, který nevěří v racionalitu a etičnost jiného člověka. Věří ve své přesvědčení (ideologii, náboženství), ve svoji jedinou pravdu a nadřazenost nad ostatními. Myslí si, že jedině on má ten správný pohled na svět a díky plánování cíle společnosti - oni chtějí organizovat celou společnost a všechny její zdroje za účelem unitárního cíle. Většinou nazývající se jako "veřejný zájem", "cíl společnosti", "vyšší zájem", "vyšší dobro", "společensky prospěšné", atd.. A jaký konkrétní případy máme? Asi nejznámější je "environmentalismus", kde dokonce aspirují na organizování celosvětové společnosti.

Je zajímavé, jak klasičtí liberální ekonomové analyzují daný spor, který jasně formulují. Oni nejsou fanatickými propagátoři "individual freedom" nebo "free enterprise society", ale naopak nahlížejí na obě strany a hledají nejefektivnější řešení. Na svobody jednotlivce se chybně poukazuje jako na hamižnost či sobeckost jednotlivce. Avšak zde jde o efektivnost mezi centrálním plánováním a výběrem jednotlivce (tedy jeho svobodou). Také Hayek polemizuje s etickým kodexem, který není standardizovaný plošně a každý z nás má jiné hodnoty a v jiném pořadí, má jiné zájmy a celkově ve společnosti probíhá tolik interakcí, které žádné centrální plánování nemůže zachytit, postihnout, sledovat, analyzovat, určité cíle dle potřeb lidí a naplánovat jejich realizaci a kontrolu. Není to z hlediska našich možností proveditelné. Centrální plánování se tak stává neefektivní v alokaci zdrojů, v rozhodování bez možnosti zachytit správnou informaci. Jedině trh je schopný nosit informaci, tedy lidé s určitými zájmy na trhu jsou schopní si vyhledat informace o potřebách, preferencích a zájmech ostatních.

Ještě malá poznámka. Volný trh je často pošlapován tím, že nemůže fungovat vzhledem k tomu, že jsme my, lidé, chamtiví (greedy). K tomu se Milton Friedman vyjádřil také jednoduše a ptal se ve smyslu: Vy si myslíte, že lidé jsou chamtivý? Myslíte si, že například Rusko není chamtivý? A co třeba Amerika, není chamtivá? Nebo Federal Reserve Bank, není chamtivý? Nejsou třeba vlády chamtivý? Vláda jsou také lidé, copak také nejsou chamtivý? A co je pro Vás být "chamtivý"? To je mýtus. Společnost, která je založena na svobodě jednotlivce, nesleduje chamtivost jednotlivce, ale svobodnou možnost jednotlivce si vybrat dle jeho zájmu.

A co v tomto týdnu?

Uma Thurman přiletěla do Karlových Varů. Při rozhovoru s novinky.cz uvedla, že natáčení jejich trháků Kill Bill dopadlo kouzelně. Tak nevím, jestli se o těchto filmech dá mluvit kouzelně, kde se jen zabíjí a teče krev. O festivalu tvrdila, že již dříve slyšela, že je velmi, velmi slavný. Za ty peníze, co dostane, by to měla tvrdit alespoň ještě pár let. Plus cituji: "Víte, mezinárodní filmové festivaly mají pro nás pro všechny zásadní kulturní význam. Hlavně dnes, kdy se zdá, že lidé tak trochu zapomněli, jak si vzájemně naslouchat. Vím, jak důležité je vidět zahraniční filmy, už kvůli kulturní výměně." Zase další člověk, který ví, jaký význam mají mezinárodní festivaly pro můj, a ostatních, život. A hlavně ta kulturní výměna ve filmu - hlavně ty její zabijácké filmy. A hlavně, že 98 % natočených filmů je financovaných z peněz daňových poplatníků nejen tu v Čechách, ale i v zahraničí, včetně daných festivalů. Pokud se nejsou schopni uživit, považuji to za důkaz, že pro náš život nemají značný /žádný/ význam.

Helmut Kohl, velký německý státník, který se zasadil o sjednocení Německa, zemřel před více jak týdnem ve svém domě v Ludwigshafenu. Všichni z nás očekávali, že jeho památka nebude uctěna nikde jinde než v Německu. Avšak ne! Elity Evropské unie si vzaly vše na paškál a dále mění přirozené věci ve společnostech. Mělo se jednat o státní akt v Německu, uctění osobnosti Helmuta Kohla. Prezident Evropské komise, spolu s vdovou po H. Kohlovi, domluvily rozloučení ve Strasburku, kde se nachází sídlo Evropského parlamentu. Dále se političtí elitáři Německa a EU vyjadřují o Kohlovi jako o Evropanovi, právem Evropanovi. Opět překrucují historii, Helmut Kohl byl především německý patriot. Žil a pracoval pro německý národ.  

Celebrity z naší České centrální banky si z nás asi dělají srandu. Nejprve začnou svojí monetární politikou podporovat poskytování hypoték prostřednictvím nízkých úrokových sazeb komerčním bankám. Banky tak si tak začnou konkurovat nízkými úroky nám občanům > hypotéky se pro nás zdají být levnými a tak nakupujeme (pak, že by byla deflace hrozbou!). Poté začnou naši celebrity z Národní banky panikařit, že se asi hypoteční trh přehřívá a tak začnou daný trh regulovat s maximální poskytovanou výší komerčních bank. A abychom nebyli u konce, tak plánují poslanci novelu o poskytnutí více pravomocí ČNB, která by kompletně diktovala kritéria poskytování hypoték (úvěrů obecně) komerčním bankám. Kocourkov a arogance pánů Rusnoků a politiků.

V Mladé frontě jsem viděl nadpis ke článku: "Studie ukázala, že najedené děti se lépe učí, a tak MPSV poskytne financování obědů pro 10 000 dětí". Tak se jdu asi najíst, budu produktivnější!

Další pálka: "Ministerstvo práce a sociál­ních věcí chce na podzim spustit testování softwaru Logib, který zaměstnavatelům ukáže, zda na srovnatelné pozici platí mužům a ženám stejně." Já to vidím takto - ženy, od přírody, dostaly dar - dar, který znamená otěhotnět, dítě nosit 9 měsíců, porodit ho a vychovávat dítě - to vše za podpory svého manžela, který je nápomocen a oporou psychickou i fyzickou. To, že žena tak stráví mimo pracovní zkušenosti okolo tří let (při jednom dítěti) se samozřejmě odrazí na finančním ohodnocení v porovnání s muži, kteří pracují po celou dobu, aby uživili rodinu. Paní Marksová, mám pro Vás návrh, co takhle zakázat rodit, abyste dosáhla rovnosti v platech! A také to vidím hlavně tak, že MPSV nemá jediné právo intervenovat do interních záležitostí soukromých subjektů.

To už stačí...

 

 

 

 

Autor: Radek Ketzl | neděle 2.7.2017 9:28 | karma článku: 14,56 | přečteno: 366x
  • Další články autora

Radek Ketzl

Bez voleb a s koncentráky v Německu

Již před březnem 2020 jsme nežili ve svobodné společnosti. Můžeme říci, že jistá míra totalita byla i před tím. Politici však využili koronavirus ve svůj prospěch a náš život nabral jiný rozměr.

18.2.2021 v 12:39 | Karma: 19,33 | Přečteno: 474x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Napsal jsem Babišovi prosbu

Zoufalství se o mě pokouší. Zavřou nás znovu? Na jak dlouho? Budeme mít na provozní náklady? Budeme mít na splátky úvěru? Budeme mít na to, abychom nahradili rozbitou postel, světlo v hotelovém pokoji?

14.12.2020 v 11:59 | Karma: 19,60 | Přečteno: 876x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Podařilo se jim to

Našli si důvod, kterým nás začali ovládat. Někteří jsou obětní beránci, někteří (jako Hamáček a spol.) to dělají za jediným cílem, ovládnout nás.

10.12.2020 v 11:00 | Karma: 27,62 | Přečteno: 841x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

S Covidem k totalitě

Cesta k totalitě vydlážděná jak jinak než dobrými skutky našich hodných a tvrdě pracujících vládních představitelů. Za přikyvování občanů a médií.

23.10.2020 v 10:21 | Karma: 16,48 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Nejsem majetkem státu!

A přesto mám pořád pocit, že někde v Katastru občanů ČR mám v kolonce Vlastnické právo napsáno "Stát (Vlády) ČR".

4.2.2020 v 13:54 | Karma: 33,52 | Přečteno: 1138x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1228x
Podnikatel

 

Seznam rubrik