Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Teror Ctnosti

O hranicích názorové svobody v Německu. Thilo Sarrazin. Mnozí z Vás o něm již slyšeli. Člen Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD). Ve knize Teror ctnosti upozorňuje na mediální a politický pranýře, který Sarrazin zažil.

Mediální a politický pranýř, který zažil po vydání své knihy Německo páchá sebevraždu. Začal jsem to číst obráceně, nejdříve Teror ctnosti, ale o to více se těším na jeho předcházející knihu.

Sarrazin ve své knize jde do hloubky. Rozebírá veřejné mínění, jeho formování. Novináře, jejich levičatost. Média a politiku, jejich úzké spojení publicity. Na příkladech prezentuje emoční zaujatost médií a politiků, kteří přehlížejí empirické zkoumání Sarrazina ve své knize Německo páchá sebevraždu. Většina"protivníků" (novináři, politici, aktivisti), kteří se snažili bagatelizovat a zesměšňovat Sarrazina, kteří se účastnili rozhovorů a debat i přímo se Sarrazinem, vůbec danou knihu nečetli, ale hned ji zavrhovali. I paní Merkelová prohlásila, že kniha Sarrazina nemá pro společnost žádný přínos. I přesto, že si jí nepřečetla.

V knize se to hemží zajímavými poznatky, názory, statistikami a analýzami. Zmíním jich alespoň pár.

Formování veřejného mínění - Médii jsou nám u různých tématech prezentovány "experti", jenž nám předkládají určitou informaci, řešení/názor na danou problematiku. Média nám většinou neprezentují více názorů, avšak ten, který považují za správný. Lidé, ve své přirozenosti, nemají kapacitu se zajímat o veškeré dění ve společnosti a jsou tedy odborníky ve svém sledovaném zájmu. V případě, že se tedy jedná o jinou problematiku, kterou člověk nesleduje a nemá o ní dost informací, snadněji podlehne přesvědčení, že odborník prezentovaný médii má pravdu a daný názor převezme s důvěrou. Hlavní média v zemi od sebe kopírují, i proto, že se názorově shodují. Veřejné mínění je na světě.

Dále cituje Noelle-Neumannovou z knihy Spirála mlčení: "Veřejné mínění spočívá v nevědomé snaze lidí žijících v sociálním svazku dospět ke společnému stanovisku, k vzájemné shodě, které je nutné k tomu, abychom dokázali jednat a v případě nutnosti i rozhodovat. Konformita se odměňuje, přestupek proti společenské úmluvě se trestá." (str. 124)

Ve své knize zmiňuje Kepplingera, který se věnoval studiem žurnalistiky a médií velkou část svého vědeckého života. Ve svém výzkumu došel k závěrům, že žurnalisté chtějí mít vliv na politickém dění ve společnosti. Vliv médií na politiku je větší než vliv politiky na média. Další výsledek cituji: "Žurnalisté jsou v konkrétních záležitostech spíše etiky smýšlení než etiky zodpovědnosti. Zodpovědnost za vedlejší účinky svého zpravodajství většinově odmítají." (str. 133) Tak mě napadlo u našich veřejnoprávních médií zavést do jejich kodexu zodpovědnost svého zpravodajství a možné sankce za neobjektivní informovanost veřejnosti.

Hamburský Institut pro žurnalistiku provedl průzkum ze vzorku 1 500 novinářů v roce 2003, kde bylo zjištěno, že 35,5 % volí Zelení, 26 % SPD, 8,7 % CDU, a další. Tedy většina levicově smýšlející.

V Německu je základem vlády veřejného mínění rovnost ve všech oblastech života. Rovni jsme si však jen "před Bohem a zákonem". Pokud se budou politici za pomocí médii snažit zajistit rovnost materiální ve společnosti, musí svoboda umřít. Rovnost příležitostí je podstatná, která může zajistit život svobodě. A dále už závisí pouze na jedincích jaký si směr a styl života vyberou.

Etnická pojmenování - Sarrazin si všímá snahy o změnu pojmů, účelem je zbavit se negativního kabátu daného pojmu, ovšem ta příčina se samozřejmě nemění. Příkladem může býti přejmenovávání Negr - Černoch - Afroameričan v USA. V Německu v důsledku nárůstu nedůvěry ke slovu "Neger", původně zcela neutrálnímu, došlo ke změně "Negerkuss" na "Schokokuss".

Zajímavé je, že ze strachu z rasismu se v Německu přejmenovávají i jídla - například "Mohrenkopf" již nekoupíte. V Rakousku je podrobována kritice tradiční rakouská pochoutka Mohr im Hemd". Název "Mohr" je odvozený od španělských Maurů. Od středověku se tak v Německu nazývalo lidem tmavé pleti, také africkým černochům.

Dále popisuje etnická pojmenování, které se vyvíjejí po tlakem politické korektnosti: Cikán - Sinti - Roma - uprchlík před chudobou - rumunský nebo bulhraský přistěhovalec a další.

Na straně 158. Sarrazin dodává: "Princip toho všeho je zřejmý: Každý název vztažený na sociální skupinu, která by z jakéhokoli důvodu mohl mít negativní konotaci či který takové konotace již nabyl, je stažen z oběhu. Z oběhu se tím samozřejmě automaticky nestáhnou příčiny, které tyto konotace vyvolaly, a tak se po jisté době tato hra opakuje. V principu vše může trvat tak dlouho, až jazyk přestane vyjadřovat cokoli."

Do souvislosti dává pojem Židé, jenž byli nejsilněji pronásledovanou a diskriminovanou skupinou 20. století. Přesto nikdy netíhli ke změnu svého jména a Sarrazin dodává "Lze to snad připsat té okolnosti, že ve všech zemích, ve kterých žijí, mají v zaměstnanosti, příjmech a vzdělávání vysoce nadprůměrné výsledky, a nepociťují tedy jakékoli ohrožení své skupinové prestiže."

To, co do srovnání v jeho knize Německo páchá sebevraždu, kde empiricky dokazuje problematičnost skupin jako cikánů a muslimů, jejichž vzdělání, zaměstnanost a příjmy hluboce zaostávají za ostatními.

Brilantně vystihuje pojmenování jako takové: "Pojmenování jsou, jak již bylo vyloženo, sama o sobě hodnotově zcela neutrální. Pokud vznikají klišé, nemají nic společného se slovy samými, nýbrž s hlavami těch, kteří je užívají, a těch, kdo je vnímají. Obrazy, které vznikají v našich hlavách, nemusejí být nutně klišé, jsou však pochopitelně utvářeny na základě našich zážitků, poznatků a zkušeností, jež jsou s tím či oním slovem spjaty." (str. 169)

Schopnost sociální odvahy dle Sarrazina nemá mnoho lidí. Jedinec musí mít silný charakter, aby odolal skupinovému nátlaku. V opačném případě se většinou však jedinec, závislý na dané sociální skupině, stává bezbranným a podléhá tak konformismu uvnitř skupiny a následně může být vystaven zneužití. Sociálně odolní jedinci se nebojí možné izolace a v případě projevení odlišného názoru či pojetí doby mohou tak býti sociální skupinou ignorováni. Naopak se však může stát, že silný jedinec je schopen využít konformistického tlaku uvnitř skupiny a využít ve svůj prospěch za účelem zneužití moci, tak jako Hitler, Pol Pot, Stalin a další. Sarrazin v této otázce tvrdí, že většina lidí nemá schopnost se nepoddat sociálnímu tlaku, jenž neplyne z intelektu ani morálky jedince, avšak ze sociálního charakteru lidské přirozenosti.

A nakonec bych připojil poslední citaci o jeho knize Německé páchá sebevraždu, kde se jeho kniha stala "obrovskou urážkou ideje rovnosti právě proto, že vycházejíc z transparentních předpokladů argumentuje v přehledném vztahovém rámci pomocí prosté trojčlenkové logiky."

 

 

Autor: Radek Ketzl | pondělí 11.6.2018 10:55 | karma článku: 28,94 | přečteno: 878x
  • Další články autora

Radek Ketzl

Bez voleb a s koncentráky v Německu

Již před březnem 2020 jsme nežili ve svobodné společnosti. Můžeme říci, že jistá míra totalita byla i před tím. Politici však využili koronavirus ve svůj prospěch a náš život nabral jiný rozměr.

18.2.2021 v 12:39 | Karma: 19,33 | Přečteno: 474x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Napsal jsem Babišovi prosbu

Zoufalství se o mě pokouší. Zavřou nás znovu? Na jak dlouho? Budeme mít na provozní náklady? Budeme mít na splátky úvěru? Budeme mít na to, abychom nahradili rozbitou postel, světlo v hotelovém pokoji?

14.12.2020 v 11:59 | Karma: 19,60 | Přečteno: 876x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Podařilo se jim to

Našli si důvod, kterým nás začali ovládat. Někteří jsou obětní beránci, někteří (jako Hamáček a spol.) to dělají za jediným cílem, ovládnout nás.

10.12.2020 v 11:00 | Karma: 27,62 | Přečteno: 841x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

S Covidem k totalitě

Cesta k totalitě vydlážděná jak jinak než dobrými skutky našich hodných a tvrdě pracujících vládních představitelů. Za přikyvování občanů a médií.

23.10.2020 v 10:21 | Karma: 16,48 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Nejsem majetkem státu!

A přesto mám pořád pocit, že někde v Katastru občanů ČR mám v kolonce Vlastnické právo napsáno "Stát (Vlády) ČR".

4.2.2020 v 13:54 | Karma: 33,52 | Přečteno: 1138x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1228x
Podnikatel

 

Seznam rubrik