Garační fond a cestovní kanceláře

28. 06. 2018 9:47:12
Spotřebitelé mohou slavit! Už se nemusejí bát. Mohou si bezhlavě objednávat a předplácet své dovolené u kterékoli cestovní kanceláře. Novým nástrojem spásy je garanční fond. Aneb Novela zákona č. 159/1999 Sb - Cestovní ruch

Návrh na plné krytí úhrad klientům při úpadku cestovní kanceláře samozřejmě přichází z EU. Ministerstvo pro místní rozvoj ČR schválení novely komentuje slovy "reagujeme na požadavek EU".

Do garančního fondu budou muset cestovní kanceláře přispět 0,1 % z celkových ročních tržeb.

Ale podívejme se nejdřív na podmínky provozování cestovní kanceláře, jenž vypadá, jako kdybychom měli operovat někomu apendix.

Jedná se totiž o živnost koncesovanou, musíte tedy splňovat následující podmínky:

1) poskytnout údaj, zda je žádáno o udělení koncese

2) poskytnout ověřenou kopii smlouvy o pojištění záruky pro případ úpadku cestovní kanceláře (a to ve výši 30 % ročních tržeb z prodeje cestovních zájezdů), doklad o daném zaplacení pojistného a doklad o zaplacení spoluúčasti nebo stejnopis bankovní záruky pro případ úpadku

3) kopii potvrzení o úhradě ročního příspěvku do garančního fondu cestovních kanceláří

4) podnikatelský záměr, který obsahuje podrobnější údaje o činnosti žadatele

To bylo jen tak pro zajímavost, ale pojďme ke garančními fondu. V novele je řečeno, že prostředky v garančním fondu jsou vlastněné Českou republikou a hospodaření s těmito prostředky přísluší Státnímu fondu rozvoje bydlení, jež se skládá z členů jednotlivých ministerstev. Novelu navrhla Karla Šlechtová, která také byla/je ředitelkou tohoto fondu.

Základem pro výpočet příspěvku do tohoto fondu jsou plánované roční tržby z prodeje cestovních zájezdů a z prodeje cestovních služeb, které jsou součástí spojených cestovních služeb, ve výši 0,1 %. Pokud by však plánované tržby měly býti v následujícím roce nižší než dosažené tržby v roce předchozím, budou dosažené tržby roku předchozího daným základem pro výpočet.

Jedna z největších cestovních kanceláří u nás dosáhla výnosů 3,294 mld. Kč, z toho hrubý provozní zisk 151 mil. Kč. Předpokládejme plánované tržby na následující rok ve stejné výši. Příspěvek do fondu by byl 3 294 000 Kč. Ač se to nezdá, jedná se o značně negativní zátěž i pro tuto cestovní kancelář, podnikatelé pochopí odchylky účetního zisku a cash flow.

Malé cestovní kanceláře, lokalizované v menších městech, které jsou provozovány přímo majitelem pouze. Vezměme si, že dosáhne tržeb cca 3 mil Kč. Příspěvek ve výši 3 000 Kč. Ano, pro paní Šlechtovou a vládu možná nepatrná částka, pro paní Novákovou však velmi tíživá. Prodej cestovních služeb je poměrně s nízkou marží okolo 10 %, pokud. Poté si odečtěte daně, odvody a další náklady na provoz. Kolik paní Novákové zbyde?

Navíc přináší tento nový nástroj více neznámých - je totiž v novele nastaven limit 50 mil. Kč. Co tedy bude s prostředky převyšující tento limit? Jaké cestovní kanceláře přispějí a jaké ne, když limitu bude dosaženo? Nové cestovní kanceláře mají dle novely přispívat do garančního fondu po dobu jejich prvních dvou let provozu bez ohledu na to, zda byl limit garančního fondu splněn.

Garanční fond má ochránit spotřebitele od nerealizace jejich objednaných a zaplacených služeb u cestovní kanceláře. Nepomůže, cestovní kanceláře budou čelit další dani, která jim může přinést finanční potíže, které mohou vyústit v neschopnost zaplatit svým dodavatelům, k úpadku. Situace povede k zániku malých cestovních kanceláří, jenž sníží konkurenci v daném oboru. Pokud se sníží konkurence v nějakém odvětví, porostou ceny daných služeb nebo produktů, kterou nezaplatí nikdo jiný než spotřebitelé. Povinný odvod do garančního fondu bude tlačit na cestovní kanceláře ke zdražení jejich služeb, aby si "mohly dovolit" odvádět 0,1 %. Zaplatí to nakonec sám spotřebitel.

Tento zákon se skládá z 30 stran podmínek a definic (typu pomoc v nesnázích, vady zájezdu, atd.) provozování cestovní kanceláře. Opravdu je potřeba takového zákona?

Garanční fond dále počítá s vytvořením kontaktního místa, kde budou sedět dva noví státní zaměstnanci - roční celkové náklady počítají na 750 000 Kč. Prý vláda pracuje na zeštíhlení státu:) Pokud by snad neměl garanční fond dostatek prostředků, bude mít oprávnění si půjčit na finančním trhu. V případě, že by byl neúspěšný, budou mu poskytnuty prostředky ze státního rozpočtu.

Zarážející je v důvodové zprávě zmínka o dopadech na podnikatelské prostředí: "Spravedlivější podmínky podnikání na trhu - díky regulaci spojených cestovních služeb, budou podnikatelé, kteří se dosud vyhýbali regulaci, nuceni nést náklady spojené s informační povinností a povinností záruky pro případ úpadku."

Tento úsudek je velice zhoubný a dokazuje, kde se Evropská integrace nachází a v neposlední řadě naši politici. Jedině regulace může přinést spravedlivé podmínky podnikání na trhu, tedy rovné prostředí. Podnikatelé budou nuceni nést náklady...

Provozování cest. kanceláře nepotřebuje licencování, nepotřebuje zákonem povinné pojištění proti úpadku a už vůbec ne garanční fond. Je potřeba, aby spotřebitelé vnímali transakci mezi nimi a cestovní kanceláří jako směnu. Každá směna v sobě nese riziko, které je spojené s charakteristikou směněného zboží či služby. V případě cestovní kanceláře a spotřebitele, spotřebitel si objednává cestovní službu od cestovní kanceláře. V podmínkách dané směny je zálohová platba dané služby, kterou musí spotřebitel provést před realizováním objednané služby. Je to z důvodu, že dodavatelé služeb (hotely, průvodci, dopravci, atd.) také vyžadují zálohové platby od cestovních kanceláří. Vzniká tak cestovní kanceláři závazek vůči spotřebiteli. Dostání závazku cestovní kanceláří vůči spotřebiteli je upraveno smlouvou. Spotřebitel si musí být vědom, jaké jistoty má, aby cestovní kancelář dostála svých závazků. Je tedy více než jasná existence rizika, nebo-li doba mezi provedením zálohy spotřebitelem za objednané služby a realizací předplacených služeb většinou dělí určitá doba (i několik měsíců). Je tedy na spotřebiteli, aby postupoval co nejvíce opatrně při objednávání služeb.

Ano, přichází to z EU. Avšak se domnívám, že je to další skrytá daň, kterou se snaží náš stát nahromadit finanční prostředky, které potřebuje ke svému budoucímu provozu. Vláda sestávající se z ANO, ČSSD, KSČM je vládou přerozdělování, byrokracie, regulací a omezování svobody. Jezdí po krajích a slibuje hory a doly, stát nic neprodukuje, potom tedy musí ty hory a doly od nás vybrat!

Autor: Radek Ketzl | čtvrtek 28.6.2018 9:47 | karma článku: 7.64 | přečteno: 184x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 281 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 635 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 45 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1228

Podnikatel

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...