Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další kontrola - ochrana veřejného zdraví

Tentokráte přišly dámy z oddělení hygieny obecní a komunální. Jedna ta dáma byla velmi příjemná, snaživá a nápomocná. Jakoby rozuměla, že té byrokracie je moc...

Den byl krásný, na protější hory svítilo slunce, panoramata jak v Rakousku, asi 20 hostů, stačilo, byl jsem tu sám na restauraci, recepci a wellness po celý den. Tři kolegyně a kolegové měli volno, navíc jako správný zaměstnavatel jsem jim zajistil prohlídku a ochutnávky v pivovaru. Líbilo se jim tam:)

Přišly dvě dámy ke konci snídaní, naštěstí. Chtěly si odebrat vzorky pitné vody z kuchyně a také z vířivky. 

Do kuchyně jsem je zavedl, vzorky odebrány. K vířivce jsem jim řekl, že budu teprve vyměňovat vodu a asi je momentálně zbytečné odebírat vzorky. Paní si mě s nedůvěrou prohlídla. Poté se podívala na hodiny a zeptala se, jak dlouho trvá vypustit, vyčistit a napustit takovou vířivku. No, přibližně 2 hodiny. Natož se paní, nadřízeným hlasem, zeptala, jak to jako stihnu!? Pro Vaše info, bylo 10:30 a otevírací doba (nutno rezervovat vířivku předem) je od 11:00. S úsměvem jsem paní oznámil, že jelikož již s nimi trávím hodinu času na kontrole, tak asi budu muset otevřít (nabídnout hostům vířivku k rezervaci) později, neboli až to budu mít vyměněný. Opět mi paní nechtěla věřit.. Jsem to ale padouch! Natož mi paní odsekla, jestli to nestíhám kvůli nim. Reagoval jsem, že ten den zrovna ano! Nebyl jsem moc profesionální, ale co naplat...

Ale proč se o této další kontrole zmiňuji. Jakož to nový provozovatel (nájemce, ne vlastník) musím mít znovu schválené provozní řády na ubytování, saunu, vířivku a zdroj pitné vody. Schválené to musí být nějakým úředníkem s jeho dobrotivým razítkem. 

Nejprve například provozní řády. Podle vyhlášky musím mít nejprve schválené provozní řády než začnu dané služby poskytovat hostům. Úředník po mě chce, aby provozní řád obsahoval počet zaměstnanců v jednotlivých období, provozní dobu, kapacitu zařízení, služby poskytované, jaké místnosti a prostory jsou poskytovány hostům, parametry prostředí (větrání, úprava povrchů, osvětlení) a například velmi detailně rozepsaný postup úklidu prostor (včetně názvů dezinfekčních přípravků - přípravky jedné značky nesmějí být použity dlouhodobě a musí být obměňovány, mi paní zdůraznila). To stejné k vířivce, sauně a zdroji pitné vody. 

Z jakého důvodu je toto vše potřeba popsat? Proč má úředník (tedy vyhláška) upravovat takto triviální věci, které jsou samozřejmostí? Je to za účelem ochrany veřejného zdraví? Chce tedy provozovatel účelně poškodit nějaké veřejné zdraví? Zmíněné byrokratické nařízení je nesmyslné, bezpředmětné a nic nezaručující. Jediným cílem podnikatele (v mém případě v hotelnictví) je spojený zákazník. Spokojený zákazník = tržba (i můžeme říci budoucí, jelikož spokojený zákazník se většinou vrátí, časem). Host od nás odchází spokojen, pokud bylo všude čisto, dobré (a nezávadné) jídlo a pití a příjemný personál. Pokud to někdo nedodržuje, hosté budou nespokojení, budete mít špatné recenze a navíc se k Vám již nikdy nevrátí, no a po čase to stejně můžete ten svůj podnik zavřít. Co tím chci říci. Jediný, kdo může provádět kontrolu poskytovaných služeb je host. Účelem podnikání je dosahovat zisku. Zisk je možné dosáhnout pouze prostřednictvím výše zmíněných nároků. Pokud je tu provozující, který chce na to "kašlat" a jenom "vyždímat" peníze ze zákazníků, velmi brzo na to doplatí a zkrachuje. Pokud dokonce i nedodržuje čistotu či správnou přípravu pokrmů, skončí ještě dříve. Navíc úředník, který přijde jednou za 2 až 3 roky na kontrolu k takovému provozovateli ubytovacího zařízení nemůže zabránit nesprávnému používání dezinfekčních prostředků dle vyhlášky či zkaženému masu v lednici. Byrokratické kolečko se zařídí, razítka vystavena, cáry papírů uloženy a nikdy již se neotevřou. Hosty to snad zajímá a ptají se po tom? Ne!

Těch pár jedinců žádné vyhlášky nenapraví a naopak podobná plošná (byrokratická) nařízení zatíží 99 % těch, kteří se snaží svoji práci dělat poctivě.

Jo, vypracované provozní řády jsem neměl před začátkem provozu hotelu, tak jsem obdržel 5 000,- pokutu, abych si tu zákonnou povinnost zapamatoval. Děkuji státe můj za výchovu!

Ještě zmíním vyhlášku č. 252/2004 Sb. - Vyhláška, kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody. Rok přijetí vyhlášky je naším prvním rokem v EU. Opravdu! Bezmezně věřící vyššímu Bruselu naše levicová vláda včele s ČSSD...

Už se mi velmi příčí titul "veřejné zdraví" a o k tomu přídavek "jeho ochrana". Opět typický pro nastolování konání vyššího dobra našich dobrodějů. Titul veřejné zdraví je uměle vytvořený za účelem kontroly jednotlivců. Nic jako veřejné zdraví neexistuje. Zdraví je moje, jednotlivce. Nikoli naše nebo Vaše jako celku. Ani nikdo nemá "právo" na "veřejné zdraví" vynucované státem. Každý si za naše zdraví musí zodpovídat sám a posuzovat riziko jeho ohrožení.

Dle vyhlášky jsem nucen posílat vzorky vody jednou ročně na tzv. malý rozbor (cca 4 500 Kč) a jednou za dva roky na velký rozbor (7 800 Kč). Když už je to státem nařízené, tak by to měl i platit, ne? Obzvláště, když si stát od nás tolik vybírá. Vzorky vody byly vždy odebírány v zimě. 

Vyhláška upravuje, co nesmí a měla by pitná voda obsahovat a jaké maximální povolené množství. Nejsem biolog, ale počítám, že rozbor vody v zimě a v létě se budou velmi lišit. V zimě, obzvláště na horách, mikroorganizmy nepřežijí, prostě zmrznou. V létě se přeci budou nějaké mikroorganizmy ve vodě vyskytovat. Voda je přece život. Pro Vaši informaci jsme napájeni povrchovou vodou. 

Vodu z kohoutku tu piji osobně již od září 2017 včetně mé rodiny, která tu pomáhal pracovat a včetně zaměstnanců, kteří tu pracovali/pracují a včetně hostů. Nikomu nic nikdy nebylo. Ba naopak, všichni vodu chválili, jak jim chutná v porovnání s pitnou vodou ve městech. 

Zmíněné odebrané vzorky pitné vody vyšly s obsahem některých mikroorganizmů. Okamžitě mi nařídili z hygieny, abych nakoupil balené vody do všech pokojů, do kuchyně na oplach zeleniny, do restaurace na džusy, atd. Hrozili mi, že někdo může umřít, hlavně rizikové jsou pro batolata (ještě jsem neviděl batole pít kohoutkovou vodu) nebo osoby se slabší imunitou. No, piji vodu dál a pořád žiji, i moji kolegové. Hosty jsme informovali, aby nepili vodu z kohoutku a dáváme jim pitnou vodu. Asi to bude něco jako s těmi alergeny v jídlech, tam taky může někdo umřít...

Nicméně, jaký z toho mám dojem. S pitnou vodou není si radno zahrávat, na to nemusíme mít vyhlášky. Je mým jediným cílem se o zdroj vody starat, což dělám navzdory dané vyhlášky. 

Ale co nám vyhláška říká. Přesně co může a co nesmí pitná vody obsahovat. Jací úředníci v Bruselu o tom rozhodli? Na jakém základě rozhodli, jak má pitná voda vypadat? Jaké lobbisty vyslyšeli? 

Má opravdu voda mít všechno "neutrální"? Má pitná voda byt prohnaná všeljakou chemií jako ve městech a taková nám má být předkládána jako vzor pitné vody? Není ta voda z přírody lepší? Nebo je snad lepší z čističky?

Tak musím do naší přírodní vody přidávat savo na čištění pitné vody. Uvidíme jak vyjdou další rozbory.

Ale stejně mi chutná ta z hor více než třeba z Prahy:)

 

 

 

Autor: Radek Ketzl | pondělí 13.8.2018 11:32 | karma článku: 29,28 | přečteno: 1032x
  • Další články autora

Radek Ketzl

Bez voleb a s koncentráky v Německu

Již před březnem 2020 jsme nežili ve svobodné společnosti. Můžeme říci, že jistá míra totalita byla i před tím. Politici však využili koronavirus ve svůj prospěch a náš život nabral jiný rozměr.

18.2.2021 v 12:39 | Karma: 19,33 | Přečteno: 474x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Napsal jsem Babišovi prosbu

Zoufalství se o mě pokouší. Zavřou nás znovu? Na jak dlouho? Budeme mít na provozní náklady? Budeme mít na splátky úvěru? Budeme mít na to, abychom nahradili rozbitou postel, světlo v hotelovém pokoji?

14.12.2020 v 11:59 | Karma: 19,60 | Přečteno: 876x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Podařilo se jim to

Našli si důvod, kterým nás začali ovládat. Někteří jsou obětní beránci, někteří (jako Hamáček a spol.) to dělají za jediným cílem, ovládnout nás.

10.12.2020 v 11:00 | Karma: 27,62 | Přečteno: 841x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

S Covidem k totalitě

Cesta k totalitě vydlážděná jak jinak než dobrými skutky našich hodných a tvrdě pracujících vládních představitelů. Za přikyvování občanů a médií.

23.10.2020 v 10:21 | Karma: 16,48 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Radek Ketzl

Nejsem majetkem státu!

A přesto mám pořád pocit, že někde v Katastru občanů ČR mám v kolonce Vlastnické právo napsáno "Stát (Vlády) ČR".

4.2.2020 v 13:54 | Karma: 33,52 | Přečteno: 1138x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1228x
Podnikatel

 

Seznam rubrik