Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OF

Já bych položil jinou otázku. Mohl slušný člověk zůstat ve sboru SNB, zvláště po únoru 1948 ? Dle mého názoru nemohl.

Po srpnu 1968 spousta lidí položila stranické knížky. Těch lidí si můžeme svým způsobem vážit. Ale příslušník SNB, který zažil rozkulačování , kriminalizaci obchodníků, sedláků , šikanování slušných lidí, byl aktivním sluhou podlého režimu.

Proč bych ho měl litovat. Že měl rád děti ? Ty měl rád i Hitler..

Rv

12 3
možnosti
Foto

Ondřeji, to "pokládání knížek" byla jen prázdná gesta a není proč si těch lidí vážit. Šlo většinou o velmi aktivní komunisty, kteří ovšem v roce 1968 vsadili an špatného koně.

To ale neznamená, že by jejich kariéra předtím byla něco chvályhodného. Spíš naopak.

Myslím si, že slušný člověk mohl nepochybně zůstat v SNB, protože to zastřešovalo též kriminálku, mordpartu a podobně, kde rudá knížka byla sice výhodou, ale šlo přežít i bez ní.

3 4
možnosti
Foto

Z vašeho pohledu byli teroristy i partyzáni a povstalci, kteří za války zabíjeli Němce. Konečně z pohledu nacistů také. Vzácná shoda :-/

8 0
možnosti
Foto

Samozřejmě, že partyzáni byli z pohledu nacistů teroristy. Proč to řešíte?

1 0
možnosti
MB

Činy braří Mašínů byly nepochybně kontraverzními a spolehlivě rozdělují národ. Oni ovšem i nechtěným způsobem položili otázku - A jak se tedy člověk má totalitě a třídnímu boji bránit ? Lze to vůbec ? Léta 50 pamětníci popisují skutečně jako okamžiky hrůzy. Žádný rozdíl mezi fašismem - Nad ránem zvoní zvonek ... Kdo přichází, němci jsou již přece poraženi !? ... V podstatě pak neuvěřitelné, další hrdelné odsuzování v procesech, bezdůvodné další loupení soukromého majetku a důsledné vydělování potomků nepohodlných - pracovitých rodin. Vrchol pak všeho - Ti, kteří soudili - rýrali - bez trestu se dostali až k blahobytným důchodům - Oběti režimu ... !? Těch paradoxů je zde kopec - pak bude zřejmě i rozdíl ve výchově - Rodina Mašínova otec + pak většinová společnost, kde byl cca každý čtvrtý rudý zpřízněnec režimu. Pak se samozřejmě s minulostí vyrovnává blbě a na Mašiny naopak velice dobře ukazuje prstem ! ... :-)

14 1
možnosti
JN

Máte pravdu, každý čtvrtý byl rudý spřízněnec. U rodiny Mašínů to procento bylo jiné. Vyšší.

Zdena Mašínová (matka bratří Mašínů) - členka KSČ aktivně činná v akčním výboru NF

Zbyněk Roušar (milenec Zdeny Mašínové) - člen KSČ, pracovník Reicinova obranného zpravodajství

Ctibor Novák (bratr Zdeny Mašínové) - člen KSČ, major ČSLA, v roce 1945 velitel sběrného tábora pro Sudeťáky v Bělé pod Pradědem. Jeho chování je dodnes uváděno jako ukázka komunistické zvůle.

Zbyněk Janata (člen "odbojové skupiny") - Člen ČSM,

A jako třešinka na dortu Martin Rudolf (pozdější manžel Zdeny Mašínové mladší) - dlouholetý člen KSČ, na vysoké škole přednášel vědecký komunismus.

4 1
možnosti

O skupině by jste si měl předčíst i další knihy od nich samých i od lidí, kteří je znali a znají i souvislosti a osud jejich otce, matky a přátel. Tento jednostranný pohled je nepravdivý, tendenční a svým způsobem amatérsky hloupý.

8 1
možnosti
JN

Tento jednostranný pohled je jen slabou protiváhou jednostrannému pohledu vašemu.

1 0
možnosti
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1228x
Podnikatel

 

Seznam rubrik